Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  21.01.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Pitkät työviikot yhteydessä korkeaan verenpaineeseen

Yli 49 tuntia viikossa työskentelevät kärsivät korkeasta verenpaineesta jopa 70 prosenttia todennäköisemmin kuin normaaleja työviikkoja tekevät.

,

Pitkiä työpäiviä ja työviikkoja tekevät toimistotyöntekijät kärsivät muita todennäköisemmin korkeasta verenpaineesta. Kanadalaistutkimuksen perusteella yhteys koskee myös ns. piilevää korkeaa verenpainetta, joka jää havaitsematta lääkärin vastaanotolla.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 3 500 kanadalaisen toimistotyöntekijän toistuviin verenpainemittauksiin, jotka tehtiin kolmena ajankohtana viisivuotisen seurannan aikana.

Yli 49 tuntia viikossa työskentelevien verenpaine oli korkea noin 70 prosenttia todennäköisemmin kuin keskimäärin 35-tuntisia työviikkoja tekevien, tulokset osoittivat. Yhteys koski aamulla valvotuissa oloissa tehtyjä sekä työpäivän aikana automaattimittarilla otettuja lukemia.

Tutkijoiden mukaan työstressi ja elintavat eivät selittäneet tuloksia. Myöskään sosioekonomiset seikat, diabetes tai perinnölliset sydänriskit eivät olleet yhteyksien taustalla. Yksi mahdollinen selitys ilmiölle voi olla univaje, minkä tiedetään lisäävän korkean verenpaineen riskiä. Ennen lisätutkimuksia mekanismista ei kuitenkaan ole varmuutta.

Pitkiä työviikkoja painavien on aiemmin havaittu sairastuvan muita todennäköisemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkiertohäiriöihin ja mahdollisesti masennukseen.

Uutispalvelu Duodecim