Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  20.01.2016

Reseptilääkkeet halpenivat

Viimeisen kymmenen vuoden aikana reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet tuntuvasti.

Asiakkaat maksoivat reseptilääkkeistään viime joulukuussa keskimäärin yli 5 prosenttia vähemmän kuin joulukuussa 2014, ilmenee Tilastokeskuksen Apteekkariliitolle kokoamista tiedoista. Itsehoitolääkkeiden hinnat pysyivät lähes ennallaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet tuntuvasti. Asiakkaat maksavat nyt reseptilääkkeistään omavastuita yli viidenneksen vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten, vaikka lääkekorvauksia on heikennetty.

– Reseptilääkkeiden hintojen laskua selittää pääosin vuonna 2003 alkanut lääkevaihto ja sitä vuonna 2009 täydentänyt lääkkeiden viitehintajärjestelmä, jotka ylläpitävät reseptilääkkeiden välistä hintakilpailua, tulkitsee talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula Apteekkariliitosta.

Harjula muistuttaa, että lisäksi reseptilääkkeiden tukkuhintoja leikattiin viidellä prosentilla vuosina 2006 ja 2013.

Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat pysytelleet kymmenen viime vuoden ajan kutakuinkin ennallaan. Tarkastelujaksolla kuluttajahintaindeksi on noussut liki 20 prosenttia ja ruoan hinta yli 25 prosenttia.

Tämän vuoden alussa Kelan lääkekorvauksissa otettiin käyttöön täysi-ikäisiä koskeva 50 euron alkuomavastuu, mikä lisää asiakkaiden osuutta lääkemenoista.

Omavastuiden kasvua kompensoi yleisesti käytettyjen reseptilääkkeiden hintojen lasku, jonka odotetaan jatkuvan lääkkeiden patenttisuojien päättyessä ja hintakilpailun alkaessa.

Kuluttajahintaindeksin, ruoan ja lääkkeiden hintakehitys 2005–2015.