Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.02.2016

Ruisleipä ja kaurapuuro ehkäisevät sydäninfarkteja

Runsaasti ruisleipää, kaurapuuroa ja muutenkin paljon kuituja sisältäviä ruokia syövät välttyvät ruokavalionsa ansiosta sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin.

Vehnätuotteet eivät välttämättä anna samanlaista suojaa, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella paljon kuituja ravinnostaan saavat välttyvät sydäninfarktilta noin neljänneksen todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät kuituja vähänlaisesti. Tämä havaittiin neljätoistavuotisessa seurannassa.

Yhteys havaittiin tarkastellessa kuidun kokonaissaantia, mutta tarkemmissa analyyseissa erityisesti ruis- ja kaurakuitu ja täysjyvätuotteet liittyivät pienempään sairastumisriskiin. Yksittäisistä ruoista nousivat esiin varsinkin kaurapuuro ja ruisleipä. Kaurapuuro tosin ei vaikuttanut naisten sairastumisriskiin.

Tanskalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä ravintokuitujen ja täysjyväviljan terveellisyydestä. Sydänriskien pienentymisen lisäksi kuitupitoinen ruokavalio on yhdistetty myös pienempää riskiin sairastua joihinkin syöpiin. Viljojen lisäksi kuituja saa runsaasti vihanneksista ja hedelmistä, joten osa kuituihin liitetyistä terveysvaikutuksista saattaa selittyä kasvisten ja hedelmien muilla terveyshyödyillä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM