Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  09.03.2015

Runsas lääkitys lisää iäkkäiden suusairauksia

Kymmenestä eniten käytetystä lääkkeestä kahdeksan vähentää syljeneritystä. Lääkityksen tarkistaminen voisi vähentää kuivuudesta johtuvia suusairauksia.

Joka kolmas ikäihminen kärsii kuivasta suusta. Yleisin syy suun kuivumiselle on lääkkeiden runsas ja pitkäaikainen käyttö, kertoo Hammaslääkäriseura Apollonia.

Apollonia on huolissaan erityisesti monilääkittyjen ikäihmisten suunterveydestä. Jos syljeneritys heikkenee huomattavasti, suun tasapaino järkkyy ja suusairaudet lisääntyvät nopeasti. Syljenerityksen väheneminen on lähes aina seurausta sairauksista ja niiden hoidosta.

Suun kuivuus on kuvattu sivuvaikutuksena noin tuhannelle lääkkeelle. Kymmenestä eniten käytetystä lääkkeestä kahdeksan vähentää syljeneritystä.

Määrä ratkaisee

Tutkimusten mukaan päivittäisellä lääkemäärällä on suuri merkitys: kun neljän päivittäisen lääkkeen raja ylittyy, syljen eritys vähenee merkittävästi. Yli 75-vuotiaista suomalaisista 40 prosenttia käyttää päivittäin viittä eri lääkettä.

Sairauksista muun muassa Sjögrenin syndrooma ja diabetes voivat lisätä suun kuivuutta. Lisäksi pään ja kaulan alueen sädehoidot voivat vaurioittaa sylkirauhasten toimintaa.

Sylki huuhtoo ja voitelee suuta, estää osaltaan mikrobien kasvua ja auttaa hammaskiilteen korjautumisessa. Syljen puuttuessa tai vähentyessä liikaa suu altistuu monille suusairauksille. Karies, sieni-infektiot ja iensairaudet leviävät kuivassa suussa lyhyessä ajassa.

Syljen puuttuessa myös nieleminen, puhuminen ja maistaminen vaikeutuvat. Lisäksi kuiva suu vaikuttaa uneen.

Oireisiin monenlaista apua

Kuivan suun hoito on haasteellista, sillä syihin on usein vaikea puuttua.

Kuivan suun oireita voidaan kuitenkin lievittää monin tavoin, Hammaslääkäriseura muistuttaa. Se kannustaakin purkamaan ja muokkaamaan ikäihmisten monilääkitystä mahdollisuuksien mukaan.

Syljen määrää ja syljeneritystä voidaan myös tehostaa esim. pureskelua vaativalla ruualla, ksylitolipastilleilla tai -purukumilla sekä syljeneritystä stimuloivilla lääkkeillä.

Kuivuutta ja kuivan suun tunnetta voidaan lievittää myös nauttimalla riittävästi vettä, sivelemällä suun limakalvoja ruokaöljyllä ja apteekista saatavilla suun kostutusaineilla. Suuta kuivattavia alkoholia ja kahvia kannattaa välttää.

TIINA KUOSA