‹ Takaisin

  |  22.05.2017

Ruokavaliolla huomattava vaikutus elinikään

Kasvikset, hedelmät, täysjyjäviljat, pähkinät ja kala ruokavaliossa pienentävät riskiä sairastua elinikää lyhentäviin sairauksiin.

,

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tuoreen tutkimuksen perusteella erittäin hyvä keino pienentää riskiä sairastua moniin elinikää lyhentäviin sairauksiin.

Vastaavasti syömällä epäterveellisiä ruokia elinikäänsä voi helposti lyhentää.

Tutkimuksen tulokset vahvistavat entisestään tutkimusnäyttöä ruokavalion keskeisestä osasta ihmisen terveydessä.

Nykyisellään arviolta 70 prosenttia kuolemista johtuu kroonisista sairauksista, joiden kehittymisessä ja ehkäisyssä ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 200 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat, mutta yhdessä tulokset viittasivat vahvasti varsinkin kasvis- ja kalapainotteisen ruokavalion hyötyihin.

Riski menehtyä tutkimuksen seurannan aikana pieneni mitä enemmän ruokavaliossa oli kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja kalaa.

Vastaavasti kuolleisuus suureni mitä enemmän ruokavaliossa oli punaista lihaa ja varsinkin makkaraa ja muita teollisia lihavalmisteita.

Myös sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien säännöllinen ja runsas nauttiminen liittyi suurentuneeseen riskiin menehtyä seurannan aikana.

Tutkijat arvioivat, että noudattamalla optimaalista ruokavaliota, riski menehtyä tutkimusten seurantojen aikana oli jopa 80 prosenttia pienempi verrattuna epäterveellisimmin syöviin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM