Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  22.04.2015

Ruokavalion korjaus pienentää sydänriskejä

Terveellinen ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitautien kehittymistä, vaikka hyvät tavat omaksuisi vasta nelikymppisenä tai myöhemmin.

Tuoreen brittitutkimuksen perusteella vaikutukset ovat hyvin laaja-alaiset.

Tutkimuksessa 160 tervettä 40–70-vuotiasta miestä ja naista noudatti kahdentoista viikon ajan joko tavallista brittiläistä ruokavaliota tai terveellistä ruokavaliota, jossa oli viikoittain kalaa sekä säännöllisesti kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljoja. Lisäksi liha- ja maitotuotteet vaihdettiin vähärasvaisiksi ja suolan ja lisättyjen sokerien saantia vähennettiin.

Tutkimuksen aikana terveellistä ruokavaliota noudattavien paino putosi keskimäärin 1,3 kiloa, kun verrokkien paino nousi hieman. Myös osallistujien verenpaine, kolesterolitasot ja vyötärönympärys laskivat enemmän kuin verrokkien.

Brittien tulokset ovat tervetullut osoitus ravinnon vaikutuksista sydänriskeihin, mutta ne myös osoittavat ruokavaliomuutosten voivan pienentää sydänriskejä jo lyhyessä ajassa ja ilman kovin suuria ponnisteluja.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM