Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  07.11.2016

Sähköinen resepti kannustaa lunastamaan lääkkeen

Moni potilas saa lääkäriltä reseptin, mutta ei koskaan käy lunastamassa lääkkeitään apteekista. Tähän merkittävään ongelmaan voi tuoreen tutkimuksen mukaan tulla helpotusta sähköisten reseptien yleistyessä.

Tutkimuksen perusteella potilaat hakevat lääkkeensä apteekista todennäköisemmin, jos heille annetaan sähköinen resepti. Tämä havaittiin tarkastelemalla 2 500 ihotautipotilaan rekisteritietoja vuosilta 2011–2013. Potilaista 800 sai sähköisen reseptin ja loput perinteisen paperireseptin.

Kaikkiaan noin 70 prosenttia potilaista lunasti kaikki heille määrätyt lääkkeet vuoden sisällä reseptin saamisesta, mutta tämä oli selvästi yleisempää sähköisen reseptin saaneiden ryhmässä.

Sähköisen reseptin saaneista vain 15 prosenttia jätti lääkkeensä hakematta, kun paperireseptin saaneista niin teki 32 prosenttia. Lääkitysten noudattaminen alkoi yleistyä iän myötä, mutta väheni taas yli 70-vuotiaiden ryhmässä.

Suomessa sähköisiin resepteihin on siirrytty vähitellen ja vuoden 2017 alusta alkaen kaikki reseptit pitää määrätä sähköisinä. Potilaat voivat nähdä reseptinsä KELA:n ylläpitämästä valtakunnallisesta reseptikeskuksesta osoitteessa www.kanta.fi.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM