Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  10.08.2021   |  TARU VANHALA   |  KAISA TANSKANEN / LIIKENNETURVA

Sähköpotkulaudalla tapahtuneiden onnettomuuksien taustalla usein alkoholi

Tyypillisimmät vammat ovat päävammoja, kuten aivoruhjeita. Tapaturmapäivän kampanja 9.-13.8. muistuttaa, että alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen.

,

Kuluvana kesänä on uutisoitu sähköpotkulautaonnettomuuksien määrän hurjasta kasvusta. Sähköpotkulaudalla sattuneet tapaturmat ovat esimerkiksi HUS Akuutin päivystyksessä jo yleisempiä kuin polkupyöräonnettomuudet.

Tyypillisesti vammat ovat pään alueen vammoja, kuten kasvoluiden murtumia, hampaiden irtoamisia tai aivoruhjeita. Lisäksi ranne- ja solisluun murtumia esiintyy usein.

Sähköpotkulaudoilla tapahtuvissa onnettomuuksissa päihteillä on suuri rooli. Erityisesti öiseen aikaan sattuvat törmäykset tai kaatumiset ovat usein seurausta päihteiden aiheuttamasta reagointikyvyn alentumisesta ja liian suuresta tilannenopeudesta.

Sähköpotkulautojen nopeuksia on rajoitettu heinäkuun puolivälistä alkaen keskusta-alueilla yöaikaan. Rajoitukset koskevat vuokrakäyttöisiä sähköpotkulautoja ja ovat vain osassa maata käytössä, kuten Helsingissä. 

- Sähköpotkulautojen nopeuksien rajoittamisen avulla ainakin vakavammat vammat voivat vähentyä, muttei se pelkästään ole riittävä toimenpide. Nopeuksien laskun jälkeen onnettomuusluvut ovat hieman vähentyneet verrattuna alkukesään, mutta luvut ovat edelleen synkkiä erityisesti viikonlopun öinä, kertoo HUS Akuutin osastonylilääkäri Arja Kobylin.

Alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen

Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi muistuttaa, että jo pienikin päihdeannos lisää onnettomuusriskiä liikenteessä kulkupelistä riippumatta. Sähköpotkulauta ja alkoholi yhdessä voivat johtaa vakaviin, pitkän toipumisajan vaativiin vammoihin. Myös tankojuoppous eli liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla on myös laissa määritelty rikokseksi, josta tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.

- Jos otat, et aja, toimii hyvänä ohjenuorana liikenteessä. Sähköpotkulauta ei ole lelu, vaan ajoneuvo kuten polkupyöräkin, Niemi korostaa.

Perjantaina 13.8. vietetään jo 26. kertaa Tapaturmapäivää. Tänä vuonna Tapahturmapäivän kampanja 9.-13.8. kannustaa miettimään, kuinka vähentää riskejä ja ennaltaehkäistä tapaturmia töissä, kotona ja liikenteessä. Kampanjasivustolla tapaturmapäivä.fi voi tutustua miten tapaturmilta vältytään ja tehdä Tapaturmatestin.