Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  02.10.2015

Sokerilimut mahdollisesti yhteydessä myös verenpaineongelmiin

Sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovat lihovat ja sairastuvat muun muassa diabetekseen tavallista todennäköisemmin. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan samalla heille saattaa kehittyä myös verenpainetauti.

Kanadalaisten tulokset perustuvat kuuden tutkimuksen ja 240 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella päivittäin vähintään yhden limutölkillisen nauttivien riski sairastua verenpainetautiin on noin 8–12 prosenttia suurempi kuin sokeroituja juomia vain harvoin juovien.

Tulokset viittaavat päivittäin sokerijuomia nauttivien sairastuvan verenpainetautiin hieman muita todennäköisemmin, mutta sokerijuomien lisäksi hyvin moni muukin seikka ja elintapa on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin.

Sokerijuomien päivittäinen nauttiminen voikin olla merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat.

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien terveyshaittoihin on kiinnitetty paljon huomiota lähivuosina. Hiljattain julkaistiin muun muassa tutkimus, jonka mukaan vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin.

Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää muun muassa diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM