‹ Takaisin

  |  24.02.2017

Suomalaiset syövät aiempaa enemmän kasviksia – koulutuserot näkyvät yhä

Hyvä me! Me suomalaiset syömme entistä enemmän hedelmiä ja kasviksia. Ravitsemussuositusten tavoitteeseen, puoleen kiloon päivässä, on kuitenkin vielä matkaa lähes kaikilla. Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä Finravinto-tutkimus.

Ravitsemussuositusten noudattaminen vaihtelee koulutustason ja sukupuolen mukaan. Korkeimmin koulutetut suomalaiset syövät edelleen enemmän kasviksia ja hedelmiä ja toisaalta vähemmän lihaa kuin vähän koulutetut.

Sekä korkeasti että vähän koulutetut naiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita miehiä reippaasti vähemmän: naiset syövät lihaa suositusten mukaisesti eli alle sata grammaa päivässä. Miehet syövät sen sijaan kaikissa koulutusryhmissä lihaa suosituksia enemmän.

Ravitsemussuositusten tavoite on, että koko väestön ruokavalio on tasapainoinen ja terveyttä edistävä. Siksi ne kannustavat syömään päivittäin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Kasvisvoittoisesta ruokavaliosta saa runsaasti suojaravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain niukasti energiaa.

– Ruokavalio tulee terveellisemmäksi lähes huomaamatta lisäämällä kasvisten ja hedelmien käyttöä. Uusiin kasviksiin tutustuu kätevästi, kun käyttää kauden kasviksia. Niistä saa tietoa esimerkiksi Satokausikalenterista, kertoo THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.

– Kannattaa myös pitää lihattomia päiviä ja kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia kasviproteiineja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos