Tärkeä tiedote   |  09.01.2018  Jäitkö ilman migreenilääkettä? Toimi silloin näin!

‹ Takaisin

03.03.2016

Sydänkuolemissa huima lasku Suomessa

Kuolleisuus on laskenut etenkin tupakoinnin vähentymisen ja verenpaineen ja kolesterolitasojen laskun ansiosta.

Suomalaisten työikäisten miesten ja naisten sepelvaltimotautikuolleisuus on vähentynyt noin 80 prosenttia 40 vuoden aikana.

Kuolleisuuden vähenemisestä kaksi kolmasosaa johtuu tupakoinnin vähenemisestä ja verenpaineen ja veren kolesterolitason laskusta. Nämä ovat kolme merkittävintä sydän- ja verisuonitautien riskitekijää.

Tärkeimpien riskitekijöiden ja sydänkuolemien yhteyden vahvistaa British Medical Journal -lehden vastikään julkaisema, THL:n tekemä tutkimus, jossa seurattiin itäsuomalaisten työikäisten (35–64-vuotiaiden) miesten ja naisten sepelvaltimotautikuolleisuuden muutosta vuodesta 1972 vuoteen 2012.

Sepelvaltimotautikuolleisuuden laskuun ovat todennäköisesti vaikuttaneet myös yleisesti parantunut ravitsemus, akuuttien sydänkohtausten parantunut hoito sekä tehostunut hoito sydänpotilaille ja korkeariskisille henkilöille. Nämä tekijät selittävät yhden kolmasosan kuolleisuuden vähentymisestä.

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin vaikuttaminen on keskeistä vähennettäessä sepelvaltimotaudin aiheuttamaa tautitaakkaa ja kuolleisuutta. Kuolleisuutta voidaan vähentää myös pienentämällä korkeariskisten henkilöiden yksilöllistä riskiä ja hoitamalla akuutit sydänkohtaukset paremmin.

INKERI HALONEN