Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.11.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä erektio-ongelmia

Terveellisesti syövillä alle 60-vuotiailla havaittiin kymmenvuotisessa seurannassa noin viidenneksen vähemmän erektio-ongelmia kuin epäterveellisimmin syövillä.

,

Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavat miehet saattavat säästyä erektio-ongelmilta muita todennäköisemmin. Yhteys on voimakas varsinkin alle 60-vuotiailla. Tiedot perustuvat 21 000 miehen seurantaan vuosina 1998–2014.

Miesten ruokavaliot luokiteltiin sen perusteella, miten lähellä ne olivat välimerellistä ja muuten terveelliseksi tiedettyä ruokavaliota. Terveellisimmin syövien ruokavaliossa oli paljon kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, kalaa ja muita omega-3-rasvahappoja sisältäviä ruokia sekä vähänlaisesti punaista lihaa ja teollisia lihavalmisteita.

Kun miehiä verrattiin keskimäärin kymmenvuotisen seurannan päättyessä, terveellisimmin syövillä alle 60-vuotiailla oli noin viidenneksen vähemmän erektio-ongelmia kuin epäterveellisimmin syövillä. Yhteydet havaittiin myös iäkkäämmillä miehillä, mutta yli 70-vuotiailla yhteys ei ollut yhtä voimakas. Miehillä ei ollut erektio-ongelmia, diabetesta tai sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa.

Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen. Kasvispainotteinen ruokavalio on kuitenkin hyväksi verisuonille ja pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, mikä myös pienentää erektio-ongelmien todennäköisyyttä.

Seurannan aikana erektio-ongelmia ilmaantui 970:lle alle 60-vuotiaalle, 3 700:lle 60–70-vuotiaalle ja 4 800:lle yli 70-vuotiaalle. Miehet olivat 45–75-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Erektiohäiriöt ovat maailmanlaajuisesti hyvin yleisiä. Niistä kärsii noin 6 prosenttia 40–49-vuotiaista miehistä, 16 prosenttia 50–59-vuotiaista, 32 prosenttia 60–69-vuotiaista ja 44 prosenttia 70–79-vuotiaista.