Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  16.02.2018

Terveellinen ruokavalio saattaa tehostaa hedelmöityshoitoja

Tuoreessa tutkimuksessa terveellisimmin ruokailevien todennäköisyys tulla raskaaksi koeputkihedelmöityksellä oli suurempi kuin epäterveellistä ruokavaliota noudattavien.

,

Terveellistä ja monipuolista ruokavaliota noudattavat naiset saattavat tulla raskaaksi koeputkihedelmöityksellä muita naisia helpommin.

Havainto koskee alle 35-vuotiaita naisia eikä välttämättä ole yleistettävissä tavallisiin raskauksiin.

Havainnot julkaistiin Human Reproduction -lehdessä, ja ne perustuvat 244 koeputkihedelmöitykseen ensimmäistä kertaa tulleen 22–41-vuotiaan naisen ruokavaliotietoihin ja seurantaan.

Ruokavalion terveellisyys määriteltiin sen perusteella, miten paljon naisten ruokavaliossa oli mm. tuoreita kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, palkokasveja, kalaa ja oliiviöljyä.

Kun naiset jaettiin ryhmiin ruokavalion terveellisyyden perusteella, terveellisimmin ruokailevien todennäköisyys tulla raskaaksi ja saada lapsi oli selvästi suurempi kuin epäterveellisintä ruokavaliota noudattavien, ja todennäköisyys myös suureni tasaisesti mitä terveellisempi ruokavalio oli.

Terveellisesti ruokailevista 50 prosenttia tuli raskaaksi, ja epäterveellisemmin ruokailevista vain 29 prosenttia.

Luvut olivat hyvin samanlaisia, kun tutkijat selvittivät, kuinka moni raskaus myös johti lapsen syntymään.

Suotuisat yhteydet havaittiin vain alle 35-vuotiailla naisilla, mikä tutkijoiden mukaan saattaa kuvastaa hedelmällisyyden heikkenemistä iän myötä. Tällöin ruokavalion mahdolliset suotuisat vaikutukset voivat jäädä ikään liittyvien haittojen alle.

Tutkijat myös varoittavat tulkitsemasta tuloksia liian rohkeasti, sillä ruokavalion lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Terveellisesti syövät naiset elävät todennäköisesti muutenkin terveellisesti, mikä voi selittää osan tuloksista.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage