Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  03.06.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Testosteronivaje mahdollisesti syynä vakavaan koronatautiin miehillä

Koronavirusinfektio on usein miehillä pahempi ja he tarvitsevat sairaalahoitoa naisia todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen mukaan miesten vakavat taudinkuvat liittyvät testosteronin vähyyteen.

,

Koronavirusinfektio on usein miehille pahempi ja he tarvitsevat sairaalahoitoa naisia todennäköisemmin. Tämän on epäilty johtuvan testosteronihormonista, jota miehillä on enemmän kuin naisilla, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella miesten pahemmat oireet näyttäisivätkin liittyvän testosteronin vähyyteen.

Tutkimukseen osallistui 90 miestä ja 60 naista, jotka olivat hakeutuneet hoitoon koronavirusinfektion vuoksi. Heistä 140 tarvitsi sairaalahoitoa.

Tutkijat mittasivat potilaiden testosteronitasoja useita kertoja sairaalahoidon aikana, mutta naisilla ne eivät liittyneet koronainfektion vakavuuteen. Miehillä sen sijaan näkyi selvä yhteys.

Sairaalaan tullessa oireet olivat pahat selvästi todennäköisemmin miehillä, joiden veren testosteronipitoisuus oli pieni. Heidän testosteronitasonsa myös laskivat sairaalahoidon aikana.

Kaiken kaikkiaan miesten oireet olivat pahoja tai pahenivat hoidon aikana sitä todennäköisemmin mitä pienemmät heidän testosteronipitoisuutensa olivat. He tarvitsivat useammin hengityskonetta ja teho-osastohoitoa ja he myös menehtyivät muita todennäköisemmin.

Vielä ei ole selvää johtuvatko yhteydet juuri testosteronista vai ovatko pienet testosteronipitoisuudet merkki jostain muusta riskitekijästä. Esimerkiksi lihavuus, korkea ikä ja diabetes, jotka ovat vakavan koronavirusinfektion riskitekijöitä, liittyvät myös pieneen testosteronipitoisuuteen.