Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.05.2015

Tupakoinnin lopettaminen antaa lisävuosia vielä eläkkeelläkin

Savuttomiin verrattuna tupakoivat eläkeläiset kuolevat sydäntauteihin noin viisi vuotta varhemmin.

Lopettamalla tupakoinnin voi lisätä elinaikaansa vielä yli 60-vuotiaana, tuore tutkimus vahvistaa.

Tulos on mielenkiintoinen, sillä vaikka tupakoinnin haitat on tunnettu jo pitkään, tupakoinnin vaikutukset yli 60-vuotiaiden kuolleisuuteen ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 25 tutkimuksen ja yli 600 000 yli 60-vuotiaan osallistujan tietoihin.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, tutkijat havaitsivat tupakoivien kuolevan sydänsairauksiin seuranta-aikana selvästi todennäköisemmin kuin savuttomien. Tupakoinnin 5–9 vuotta aikaisemmin lopettaneiden kuolleisuus oli selvästi vähäisempää kuin tupakointia jatkavien, mutta silti jonkin verran suurempaa kuin savuttomien.

Tutkijat arvioivat, että yli 60-vuotias tupakoitsija kuolee sydänsairauksiin noin viisi vuotta nuorempana ja tupakoinnin 5–9 vuoden sisällä lopettanut kaksi vuotta nuorempana kuin ikätoverit, jotka eivät ole koskaan tupakoineet. Yhteys vahvistuu mitä enemmän henkilö tupakoi ja heikkenee mitä pitempään savuttomuutta on jatkunut.

Havainnot vahvistavat näyttöä tupakoinnin haitoista ja tupakoinnin lopettamisen hyödyistä ja viittaavat myös siihen, ettei tupakoinnin lopettaminen ole myöhäistä vielä eläkkeelläkään.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

UUTISPALVELU DUODECIM