Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  02.01.2019

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Tupakoijan tulee tietää, että lopettaminen on mahdollista. Suomessa on enemmän tupakoinnin lopettaneita kuin sitä jatkavia, toteaa erikoislääkäri Klas Winell.

,

Lääketieteen tohtori, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell toimi puheenjohtajana ryhmässä, joka päivitti tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisyn ja ja hoidon Käypä hoito -suosituksen kesällä.

– Vieroittuminen on prosessi, johon tulee saada tukea. Vieroitussuunnitelma tulee laatia yksilöllisesti ja järjestää seurantakontakteja riittävän tiheästi. Hoidon suunnittelussa on otettava huomioon sekä fyysinen että psyykkinen riippuvuus. Keskimäärin tupakoinnin lopettaminen vaatii 3–4 yritystä. Vieroituksen tulokset parantuvat vieroituslääkehoidolla, Winell jatkaa.

Tupakkariippuvuus on tupakoinnin aiheuttama fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden muodostama oireyhtymä, joka luokitellaan krooniseksi sairaudeksi. Tupakoinnin lopettaminen on aina hyödyllistä ja pienentää sairastumisen ja kuolemanriskiä kaikenikäisillä. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan on tärkeää, että terveydenhuollon henkilöstö tunnistaa potilaan tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden, kehottaa lopettamiseen ja auttaa vieroituksessa.

Moni tupakkariippuvuuden kanssa kamppaileva toivoo, ettei olisi koskaan aloittanutkaan sauhuttelua. Käypä hoito -suositus korostaa tupakoinnin aloittamisen ehkäisyä, joka tulee kohdistaa erityisesti 10–16-vuotiaisiin. Terveydenhuollon ammattilaisia kannustetaan ottamaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö puheeksi lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa kanssa ja käymään nikotiinittomuuteen kannustavaa keskustelua.

Nuori aloittaa tupakoinnin herkemmin, jos vanhemmat tai vertaiset tupakoivat. Myös koulunkäyntiongelmat ovat riskitekijä. Yhteiskunnan ja yhteisön tasolla tärkeimpiä käyttöä ehkäiseviä tekijöitä ovat tupakka- ja nikotiinituotteiden korkea hinta, saatavuuden rajoittaminen, markkinoinnilta suojaaminen sekä lasten ja nuorten nikotiinittomat kasvu- ja elinympäristöt.

– Myös sähkösavukkeet ja nuuska altistavat nikotiiniriippuvuudelle ja niillä on yhteys tupakoinnin aloittamiseen, Winell muistuttaa.

Lähde: UUTISPALVELU DUODECIM