Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  22.09.2016

Tutkimus: Apteekkien kotimainen omistus tärkeää suomalaisille

Suomalaiset pitävät tärkeänä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa ja että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen. Lääkemyynnistä perittävät verot halutaan pitää Suomessa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Valtaosa suomalaisista (85 %) pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa.

Vielä tärkeämpää suomalaisille on se, että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Tätä pitää erittäin tai melko tärkeänä lähes kaikki suomalaiset (93 %).

Apteekkarit maksoivat viime vuonna valtiolle apteekkimaksuja ja veroja yhteensä noin 216 miljoonaa euroa.

Suomalaiset pitävät tärkeänä myös sitä, että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen eli proviisori. Tätä pitää erittäin tärkeänä lähes kaksi kolmesta (63 %).

Tiedot ilmenevät IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksesta, jossa selvitettiin muun muassa suomalaisten suhtautumista apteekkien omistukseen.

Apteekkilupaa voi hakea muunkin maan kuin Suomen kansalainen, mutta hakijan ja apteekkiluvan saajan pitää olla Suomessa laillistettu proviisori.

– Käytännössä tämä on varmistanut kotimaisen omistajuuden. Apteekkitoiminta perustuu yrittäjyyteen lukuun ottamatta yliopistojen apteekkeja, jotka ovat Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen omistamia, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo.

Lääkelain säädöksistä johtuen apteekin yritysmuoto on toiminimi ja apteekkari toiminimiyrittäjä.

Hirvosen mukaan omistusmuotorajoituksen poistaminen mahdollistaisi ulkomaisten apteekkiketjujen tulon Suomen apteekkimarkkinoille. Tällaisia Euroopassa toimivia kansainvälisiä apteekkiketjuja ovat muun muassa Phoenix, Celesio ja Alliance Boots.

Tuhat haastattelua käsittänyt tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta syyskuun aikana. Tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

TIINA KUOSA