Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.12.2016

Tutkimus: Itsehoidon kipulääkkeitä pidetään virheellisesti mietoina

Apteekkariliiton syksyllä teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista pitää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä miedompina kuin reseptilääkkeitä ja kolmannes uskoo niiden sopivan kaikenikäisille.

Neljä viidestä suomalaisesta on täysin (34 %) tai jokseenkin (44 %) samaa mieltä siitä, että ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet ovat reseptilääkkeitä miedompia. Todellisuudessa samoja lääkkeitä määrätään myös reseptillä.

Kolmannes suomalaisista on täysin (7 %) tai jokseenkin (25 %) samaa mieltä siitä, että ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet sopivat kaikenikäisille. Iäkkäät tuntevat hieman paremmin heitä koskevat kipulääkkeiden riskit, sillä yli 65-vuotiaista tätä mieltä oli viidennes (21 %). Sen sijaan 35–44-vuotiaista jopa 40 prosenttia uskoo ilman reseptiä saatavien kipulääkkeiden sopivan kaikenikäisille.

Iäkkäiden olisi hyvä välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä, sillä ikääntymisen myötä näiden lääkkeiden haitat voivat korostua. Turvallisin kipu- ja kuumelääke ikääntyneelle on parasetamoli.

Lisätietoa kipulääkkeistä saat lähimmästä apteekistasi.

JENNI JUNTUNEN