‹ Takaisin

  |  20.06.2016

Tutkimus vahvistaa: Karpalomehu ehkäisee virtsatieinfektion uusiutumista

Virtsatieinfektioista kärsivät naiset voivat ehkäistä uusia infektioita juomalla säännöllisesti karpalomehua, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Karpalomehun suotuisat vaikutukset on havaittu aiemminkin, mutta ne on myös kyseenalaistettu joissain tutkimuksissa. Nyt julkaistut havainnot perustuvat laadukkaaseen ja tiettävästi suurimpaan tästä aiheesta tehtyyn tutkimukseen.

Tutkimuksessa 370 hiljattain virtsatieinfektion sairastanutta naista satunnaistettiin 24 viikoksi joko karpalomehuryhmään tai verrokkiryhmään. Naiset olivat keskimäärin 40-vuotiaita.

Karpalomehua päivittäin juoneilla naisilla oli seurannan aikana 40 prosenttia vähemmän virtsatieinfektioita kuin verrokkinaisilla. Myös virtsatieinfektiot, joissa esiintyi pyuriaa eli valkuaisvirtsaisuutta, olivat heillä noin 40 prosenttia harvinaisempia.

Virtsatieinfektiot ovat yleisiä sairauksia erityisesti naisilla ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana. Tulehdusten riski lisääntyy selvästi vaihdevuosien jälkeen. Karpalon uskotaan vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Antibiootit ovat virtsatieinfektion yleisin hoito, mutta niiden liiallista käyttöä pitäisi välttää vastustuskykyisten bakteerikantojen ehkäisemiseksi. Nyt julkaistussa tutkimuksessa karpalomehu vähensi antibioottien käyttöä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM