Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  18.02.2015

Tyytyväisyys elämään lujittaa luustoa

Elämäänsä tyytymättömien luuntiheys heikkeni yli 50 prosenttia enemmän kuin tyytyväisten.

Proviirosi Päivi Rauman Itä-Suomen yliopistossa tekemän tutkimuksen mukaan elämäänsä tyytyväisillä 60–70-vuotiailla naisilla on parempi luuntiheys ja vähemmän luukatoa kuin tyytymättömillä.

Kymmenen vuoden seurannan aikana luuntiheys heikkeni kaikilla tutkituilla keskimäärin neljän prosentin verran, mutta elämäänsä tyytymättömillä 52 prosenttia enemmän kuin tyytyväisillä.

Elämäntyytyväisyyden muutokset vaikuttivat osaltaan luun tiheyteen. Henkilöillä, joilla tyytyväisyys laski, luuntiheys heikkeni 85 prosenttia enemmän kuin henkilöillä, joiden elämäntyytyväisyys kasvoi.

Tutkimuksessa otettiin huomioon masennuksen ja muiden tekijöiden mahdolliset luuhun kohdistuvat vaikutukset. Tutkimusaineisto saatiin Kuopion Osteoporoosin vaaratekijät ja ehkäisy (OSTPRE) -projektista. Rauman tutkimukseen mukaan otettiin 2 167 vuonna 1999 mitattua naista, joista vuoden 2009 seurantamittauksissa oli mukana 1 147.

Nyt julkaistu tutkimus on osa Päivi Rauman väitöskirjaprojektia, jossa selvitetään masennuksen ja masennuslääkkeiden sekä elämäntyytyväisyyden vaikutuksia luustoon.

TIINA KUOSA