Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  23.09.2020   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Unettomuus saattaa altistaa diabetekselle

Karoliinisen instituutin tekemän selvityksen mukaan unettomuudesta kärsivät sairastuvat tyypin 2 diabetekseen 17 prosenttia muita todennäköisemmin. Jo aiemmin taudin riskitekijöiksi on tunnistettu lihavuus, korkea verenpaine ja tupakointi.

,

Unettomuudesta kärsivät saattavat vaivansa takia sairastua tyypin 2 diabetekseen muita todennäköisemmin. Unettomuutta ei tätä ennen ole yhdistetty diabetesriskiin yhtä vakuuttavasti.

Tiedot käyvät ilmi Ruotsin Karoliinisen instituutin tekemästä selvityksestä, jossa analysoitiin aiempien meta-analyysien ja katsaustutkimusten aineistoja. Yhteensä mukana oli yli 1 300 tutkimusta ja tietoja 74 000 diabetespotilaasta ja 825 000 verrokista.

Tutkijat keskittyivät 97 eri riskitekijään, joista oli saatavissa myös geenitietoja. Geenitietojen avulla he pystyivät paremmin erottamaan yksittäisten riskitekijöiden vaikutukset muista taustamuuttujista.

Analyysi tunnisti 19 diabetekselle altistavaa ja 15 siltä suojaavaa riskitekijää, joista valtaosa oli lääkäreiden hyvin tuntemia, kuten lihavuus, korkea verenpaine ja tupakointi. Uutena löydöksenä esiin nousi kuitenkin unettomuus, josta kärsivät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen 17 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joilla ei ollut unettomuutta. Yhteys heikkeni sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lihavuus, mutta niin kävi suurelle osalle muistakin riskitekijöistä.

Tutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä diabeteksen jo tunnettujen riskitekijöiden merkityksestä ja osoittavat myös unettomuuden voivan altistaa sairastumiselle.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.