Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  28.05.2021   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Uniapnea altistaa vakavalle koronataudille

Puolet uniapneaa sairastavista koronatartunnan saaneista joutuu sairaalahoitoon. Myös geeneillä on vaikutusta vakavan tautimuodon kehittymisessä

,

Vaikea ja keskivaikea uniapnea altistavat vakavalle koronataudille. Tämän osoittavat tuoreet FinnGen-aineistoon perustuvat tulokset. Suomen Akatemian tukemassa tutkimuksessa yhdistettiin tartuntatautirekisteristä saadut tiedot covid-19-diagnoosista tutkimushenkilöiden muuhun terveystietoon.

Uniapneaa sairastaneilla havaittiin kolminkertainen riski joutua sairaalaan koronavirustartunnan saatuaan verrattuna muihin koronaan sairastuneisiin. Sen sijaan uniapnea ei näyttäisi altistavan koronatartunnan saamiselle.

Myös geeneillä on vaikutusta vakavan taudimuodon kehittymisessä. Toisessa Akatemian rahoittamasta hankkeessa, GeneRISK-seurantatutkimuksessa tarkastellaan aineistoja, joissa on mitattu koronaviruksen vasta-ainepitoisuuksia pääkaupunkiseudulla ja Kotkan seudulla. Henkilöistä, joilta on löytynyt viruksen vasta-aineita, vain joka toinen on kertonut sairastaneensa covid-19-taudin. Aineiston keräys ja vasta-ainetestit jatkuvat kesäkuun loppuun.

- Covid-19-pandemia on osoittanut, kuinka viruksen perimä ja taudin saajan perimä ovat molemmat tärkeitä taudin tarttumisen ja vakavuuden kannalta, arvioi tutkimusta johtava biometrian professori Samuli Ripatti Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä, Helsingin yliopistosta.

Ripatti on mukana myös laajassa FIMMin johtamassa kansainvälisessä konsortiossa, jossa on jo tunnistettu toistakymmentä ihmisen perimän aluetta, jotka altistavat viruksen herkemmälle tarttumiselle tai sairastumiselle taudin vakavaan muotoon. Taudin vakavaan muotoon sairastumisen riski yhdistyy sellaisiin geeneihin, joiden joukossa on aiemmin vakaville keuhkotaudeille kuten keuhkosyövälle ja idiopaattiselle keuhkofibroosille sekä autoimmuunitaudeille altistavia geenejä.