‹ Takaisin

  |  06.04.2017

Uniongelmat saattavat altistaa sydänkohtauksille ja aivoverenkiertohäiriöille

Unettomuus ja uniongelmat voivat suurentaa riskiä sairastua sydänkohtauksiin ja muihin sydän- ja verisuonitautioireisiin, meta-analyysitutkimus osoittaa.

Analyysissa yhdistettiin 15 tutkimuksen ja 160 000 potilaan aineistot, ja niiden perusteella ainakin nukahtamisvaikeudet, heräily ja virkistämätön uni liittyivät suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Kyseisistä uniongelmista kärsivät sairastuivat tai menehtyivät sydänoireisiin tai aivoverenkiertohäiriöihin 27, 11 ja 18 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, joilla ei ollut uniongelmia. Yhteydet havaittiin 3–30-vuotisissa seurannoissa.

Uniongelmat voivat lisätä sydänoireita ja aivoverenkiertohäiriöitä monellakin tapaa, mutta tarkkaa tietoa mekanismista ei ole. Unihäiriöt voivat mm. nostaa verenpainetta ja altistaa diabetekselle, mitkä suurentavat sairastumisriskejä, mutta myös esimerkiksi tulehdukselliset tekijät voivat selittää yhteydet, tutkijat kirjoittavat.

Kroonista unettomuutta potee noin 10 prosenttia suomalaisista, mutta tilapäistä unettomuutta on noin joka kolmannella aikuisella. Unettomuus on naisilla yleisempää ja lisääntyy iän myötä.

UUTISPALVELU DUODECIM