‹ Takaisin

  |  22.10.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Univaikeudet yhteydessä lihavuuteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan lyhyitä ja vaihtelevan pituisia yöunia nukkuvat ovat muita todennäköisemmin lihavia. Epäselvää kuitenkin on, kumpi seuraa kumpaa.

,

Lyhyitä yöunia, mutta myös vaihtelevan pituisia yöunia nukkuvat näyttäisivät olevan muita todennäköisemmin lihavia, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa oli käytettävissä aktiivisuusrannekkeilla mitattua tietoa yli 120 000 henkilöltä kahden vuoden ajalta. Tämä tekee tuloksista uskottavia.

Tulosten perusteella lihavat (painoindeksi yli 30) osallistujat nukkuivat keskimäärin lyhempiä yöunia ja heidän yöuniensa pituus vaihteli enemmän kuin normaalipainoisten. Erot eivät olleet koko aineiston tasolla kovin suuria, keskimäärin noin 15 minuuttia, mutta yksilötasolla erot olivat mittavampia.

Havainnot vahvistavat näyttöä yöunien ja lihavuuden yhteyksistä, mutta aineistosta ei voi päätellä kumpi seuraa kummasta. On mahdollista, että lyhyet unet altistavat lihomiselle, mutta myös lihavuus saattaa haitata yöunia. Kummankin ilmiön taustalla saattaa olla myös muita seikkoja, jotka selittävät sekä lihomisen että lyhyet yöunet.

Suomalaisista aikuisista noin neljännes on lihavia. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja yli puolet naisista, ja melkein joka toisella aikuisella on vyötärölihavuutta. Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle.