Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  11.04.2017

Uusi lääke lupaa vähentää vaihdevuosien kuumia aaltoja

Kehitysvaiheessa oleva uusi lääke saattaa tulevaisuudessa tarjota huomattavan helpotuksen vaihdevuosioireisiin kuuluviin kuumiin aaltoihin.

Tuoreessa tutkimuksessa lääke oli tehokas naisilla, joita kuumat aallot vaivasivat vähintään seitsemän kertaa päivässä.

Tutkimuksessa käytetty MLE4901-lääke toimii estämällä kuumiin aaltoihin liitetyn neurokiniini B:n toimintaa. Neurokiniinit ovat hermoston välittäjäaineita. Tutkimukseen osallistui 28 vaihdevuosiaan elävää 40–62-vuotiasta naista.

Naiset satunnaistettiin saamaan joko lääkettä tai lumelääkettä neljän viikon ajan, minkä jälkeen lääkitykset vaihdettiin neljäksi viikoksi. Näin kaikki osallistujat saivat sekä lääkettä että lumevalmistetta.

MLE4901-lääkityksellä ollessaan naiset kokivat kuumia aaltoja 45 prosenttia vähemmän kuin lumevalmistetta käyttäessään, tulokset osoittivat. Lääke myös hillitsi kuumien aaltojen voimakkuutta, minkä lisäksi naiset kokivat oireet vähemmän haittaaviksi ja pystyivät nukkumaan paremmin kuin lumelääkityksen aikana.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, mutta niiden alustavan luonteen ja tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot pitää vielä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa. Jos MLE4901-lääkkeen teho ja turvallisuus varmistuvat myös niissä, lääkkeestä voi olla suuri apu monille vaihdevuosioireista kärsiville naisille.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

UUTISPALVELU DUODECIM