Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  16.07.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Uutta tietoa dementtiariskin lisääntymisestä

Antikolinergiset lääkkeet saattavat lisätä riskiä dementiaan. Termi antikolinerginen ei viittaa mihinkään tiettyyn lääkeaineryhmään, vaan tietttyjä samanlaisia haittavaikutuksia omaaviin lääkkeisiin. Antikolinergisiä lääkkeitä löytyy esimerkiksi masennus-, Parkinson-, psykoosi-, epilepsia- ja virtsankarkailulääkkeistä.

,

Antikolinergisiä lääkkeitä käyttävät näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita todennäköisemmin, suuri brittitutkimus osoittaa. Riski liittyy antikolinergisiin masennus-, Parkinson-, psykoosi-, epilepsia- ja virtsankarkailulääkkeisiin.

Antikolinergiset lääkkeet vaikuttavat estämällä hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin vaikutusta. Niiden tiedetään aiheuttavan lyhytaikaista sekavuutta ja muistin heikkenemistä iäkkäillä, mutta näyttö pitkäaikaisemmista dementiavaikutuksista on ollut epävarmaa ja perustunut pieniin tutkimuksiin.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 59 000 dementiapotilaan ja 225 000 terveen vertailuun. Potilaat olivat keskimäärin 82-vuotiaita.

Tulosten mukaan riski sairastua dementiaan suureni tasaisesti mitä enemmän potilas oli altistunut antikolinergisille lääkkeille. Selkein yhteys oli potilailla, jotka dementiadiagnoosia edeltävien 1–11 vuoden aikana olivat käyttäneet antikolinergisiä lääkkeitä vähintään yli tuhatta päiväannosta vastaavan määrän eli esimerkiksi kolmen vuoden ajan päivittäin.

Yhteys näkyi myös analyyseissa, joissa tarkasteltiin 3–13 vuotta ja 5–20 vuotta ennen dementiadiagnoosia otettuja lääkityksiä. Yhteys koski varsinkin verisuoniperäisiä dementioita ja alle 80-vuotiaana todettuja sairastumisia.

Tutkijat huomauttavat, etteivät tutkimuksen luonteen vuoksi pysty varmuudella sanomaan, että dementiariskin taustalla on vain ja ainoastaan antikolinergiset lääkkeet. Jos lääkitykset kuitenkin ovat vastuussa havaitusta dementiariskistä, antikolinergiset lääkitykset voivat olla osallisina jopa 10 prosentissa dementioista. Tutkijoiden mielestä tulokset antavatkin aiheen miettiä vaihtoehtoisia lääkityksiä keski-ikäisille ja iäkkäille potilaille.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.