Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.06.2016

Vahva kädenpuristus ennustaa pitempää elämää

Käden puristusvoimaa käytetään yleisesti terveydentilan mittarina. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan sen avulla voi myös arvioida ketkä keski-ikäiset ja sitä vanhemmat todennäköisimmin menehtyvät seuraavien 20 vuoden aikana.

Samanlaisia tuloksia on saatu tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta niiden perusteella on jäänyt epäselväksi, mihin kaikkiin kuolemansyihin käden puristusvoima liittyy.

Norjalaisten nyt julkaistujen tulosten perusteella heikko käden puristusvoima liittyy suurempaan kokonaiskuolleisuuteen, mutta myös suurentuneeseen riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, hengityssairauksiin ja ulkoisiin syihin. Yhteys löytyi myös syöpäkuolleisuuteen, mutta se ei ollut kovin vahva, ja saattoi johtua sattumasta.

Käden puristusvoiman ja kuolleisuuden yhteys oli sitä voimakkaampi mitä heikompi puristus oli, ja se havaittiin yhtä lailla miehillä ja naisilla sekä kaikenikäisillä osallistujilla. Erot osallistujien elämäntavoissa tai muissa riskitekijöissä eivät selittäneet tuloksia.

Norjalaisten havainnot vahvistavat ja laajentavat aikaisempien tutkimusten tuloksia. Yhdessä niiden kanssa tulokset viittaavat käden puristusvoiman olevan hyvä keino arvioida kehon vanhenemista ja heikkenemistä.

Tutkimukseen osallistui lähes seitsemäntuhatta 50–80-vuotiasta norjalaista, joita seurattiin keskimäärin seitsemäntoista vuoden ajan. Tuona aikana heistä 2 300 kuoli. Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM