Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  11.03.2015

Vaivaako viisaudenhammas?

Kyllä, hyvin monia. Viisaudenhampaita on peräti 98 prosentilla suomalaisista.

Niiden suurin ongelma on se, että ne eivät puhkea kunnolla, vaan jäävät piiloon tai vain pilkistävät ikenen alta. Silloin ikenen ja hampaan väliin jää syvä tasku, jonka puhdistaminen on mahdotonta. Tästä seuraa ympäröivän ikenen tulehdus, joka on erityisesti 20–25-vuotiaiden huoli.

Tulehdukseen auttaa vain hampaan poisto. Särky, turvotus, paha maku tai haju suussa, kuume, ongelmat suun avaamisessa tai leuan puutuminen ovat yleisimpiä potilaan kokemia oireita ja syitä, joiden vuoksi viisaudenhammas poistetaan.

On tärkeää, että hammaslääkäri arvioi viisaudenhampaiden tilanteen röntgenkuvien kera tarpeeksi ajoissa, 20–25 ikävuoteen mennessä, ja poistaa sellaiset hampaat, joiden kohdalla on tiedossa ongelmia.

Poistamisessa ja toipumisessa on omat hankaluutensa, jotka lisääntyvät potilaan iän karttuessa. Esimerkiksi alaviisauden­hampaiden poiston myötä joskus ilmenevä hermovaurio voidaan välttää poistamalla ahtaasti sijaitseva hammas ennen kuin sen juuren kärki on kasvanut täyteen pituuteensa, siis noin 20-vuotiaana.

Lisätietoja: Käypä hoito

JENNI JUNTUNEN