Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  24.03.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Vakavat allergiset reaktiot harvinaisia koronarokotteilla

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vakavat anafylaksiaoireet ovat harvinaisia koronavirusta vastaan kehitetyillä uusilla mRNA-rokotteilla.

,

COVID-19:n mRNA-rokotteet voivat aiheuttaa osalle ihmisistä allergisia reaktioita, mutta tuoreen selvityksen mukaan etenkin vakavat anafylaksiaoireet ovat varsin harvinaisia. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Tutkimuksessa seurattiin 65 000 ensimmäisen rokoteannoksensa saanutta yhdysvaltalaista, ja tulosten perusteella heistä 2 prosenttia sai allergisen reaktion kuten kutinaa, ihottumaa, turvotusta tai hengitysoireita.

Vaarallisempia anafylaktisia reaktioita sai kuitenkin selvästi harvemmat eli vain 0,025 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 5 tapausta 20 000 rokotusta kohden. Tässä potilasaineistossa sairastuneita oli 16.

Anafylaksian saaneet olivat keskimäärin 41-vuotiaita, heistä 63 prosentilla oli jokin allergia ennestään ja 31 prosentilla oli ollut anafylaksiaa aikaisemminkin. Oireet alkoivat keskimäärin 17 minuuttia rokotuksen saamisesta ja kaikki potilaat toipuivat hyvin.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat mRNA-rokotteiden voivan aiheuttaa allergisia reaktioita osalle potilaista, mutta tuo riski on pieni ja etenkin vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Allergioita potevia ja varsinkin anafylaksialle alttiita potilaita olisi kuitenkin hyvä tarkkailla rokotuksen jälkeen, jotta mahdollisia oireita voidaan hoitaa.