Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  20.04.2018

Verenpainelääkityksen aloittaminen tai annoksen muutos saattaa lisätä kaatuilua

Verenpaineen laskeminen voi joskus aiheuttaa pyörtymisen ja sitä kautta altistaa iäkkäitä potilaita kaatumisille.

,

Pitkään verenpainelääkityksellä olevat iäkkäät eivät kaatuile muita enempää, mutta lääkityksen aloittaminen ja annoksen muutokset voivat hetkellisesti olla riskiaikoja.

Tiedot perustuvat 26 tutkimuksen ja yli 1,2 miljoonan potilaan tietoihin.

Tutkimusten yhteisanalyysissä ei löytynyt viitteitä siitä, että verenpainelääkityksellä olevat yli 60-vuotiaat potilaat olisivat suurentuneessa kaatumisvaarassa.

Tarkemmassa analyysissa yhteys kuitenkin löytyi, mutta se rajoittui päiviin, joina lääkityksessä tapahtui muutoksia, tai annosta suurennettiin.

Varsinkin tämä näkyi lääkityksen aloittamispäivänä.

Verenpaineen laskeminen voi joskus aiheuttaa pyörtymisen ja sitä kautta altistaa iäkkäitä potilaita kaatumisille.

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, mutta osoittavat vaikutuksen rajoittuvan vain lääkitysten aloittamiseen ja annosten muutoksiin. Lääkärien olisikin hyvä muistaa tämä iäkkäitä potilaita hoitaessaan.

Kohonnut verenpaine altistaa hyvin monille sairauksille ja aiheuttaa joka vuosi maailmanlaajuisesti noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine. Verenpainetta kohottavat mm. liika suolan käyttö, vähäinen liikunta, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö.

Suomessa 65 vuotta täyttäneistä 30–40 % kaatuu ainakin kerran vuodessa ja 80 vuotta täyttäneistä ja laitoshoidossa asuvista joka toinen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage