Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  08.12.2017

Virtsankarkailua voidaan helpottaa

Virtsankarkailu huonontaa monien aikuisten ja ikääntyvien naisten elämänlaatua.

,

Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan painonhallinta, lantionpohjan lihaskunnon ylläpito, ummetuksen hoito ja erityisesti 65 vuotta täyttäneillä fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua.

Kiusalliseen vaivaan löytyy hoitokeinoja. Lantionpohjan fysioterapiaa käytetään lievän ja keskivaikean ponnistusvirtsankarkailun hoidossa. Vaikeaa muotoa voidaan hoitaa leikkauksella.

Pakkovirtsankarkailua voidaan puolestaan lievittää elämäntapamuutoksilla ja lääkkeillä. Emättimeen annosteltava estrogeenihoito lievittää oireita vaihdevuosi-iän saavuttaneilla naisilla. Käytettävissä on myös suun kautta annosteltavia lääkkeitä. Iäkkäillä, haurailla ja monisairailla lääkkeiden haitat saattavat kuitenkin olla hankalia.

Myös oikein valittu apuväline voi parantaa käyttäjänsä elämänlaatua: virtsankarkailun hoidon apuvälineisiin ja hoitotarvikkeisiin kuuluvat emättimeen laitettavat mekaaniset virtsaputkea tukevat tamponit ja uretrarenkaat sekä imukykyiset siteet, vuotosuojat, vuoteensuojat ja virtsakatetrit.

Lähde: Käypä hoito