Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  25.10.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Yksi rokoteannos riittää suojaamaan taudin sairastaneita

Tutkimusten perusteella koronataudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta.

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt verkkosivujaan koronataudin sairastaneiden osalta. Taudin sairastaneille voidaan antaa kahden sijasta vain yksi koronarokoteannos. Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6–12 kuukauden ajan.

Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta. Toinen rokoteannos nyt käytetyillä annosväleillä ei enää oleellisesti paranna yhden annoksen antamaa suojaa taudin sairastaneilla. Taudin sairastanut saattaa myös toisesta rokoteannoksesta saada voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita, kuten kuumetta, päänsärkyä ja lihas- ja nivelkipuja.

Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei kuitenkaan estä rokotuksen antamista, ja myös toinen rokoteannos voidaan tarvittaessa antaa painavista syistä tai, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Poikkeustapauksissa myös sairastaneillekin suositellaan kahta rokotusta

Muutamassa poikkeustapauksessa koronataudin sairastaneenkin on hyvä ottaa kaksi rokoteannosta.

Jos henkilö sairastuu koronavirustautiin alle kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, suositellaan toista rokoteannosta. Parhaan suojatehon muodostumiseksi rokotuksen ja sairastetun taudin välillä tulisi olla vähintään 6 viikkoa.

Lisäksi toista rokoteannosta suositellaan taudin sairastaneille 60 vuotta täyttäneille sekä vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, jos sairastumisesta tai saadusta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.