Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  10.08.2015

Yksinkertainen elämäntapaneuvonta voi ehkäistä raskausdiabetesta

Yksinkertaisella mutta yksilöidyllä elämäntapaneuvonnalla voidaan ehkäistä raskausdiabetesta niillä naisilla, joilla on suuri riski sairastua diabetekseen.

Diabetes care -lehdessä julkaistun suomalaistutkimuksen löydökset ovat yhteneväiset aikaisempien tyypin 2 -diabeteksen ennaltaehkäisytutkimusten kanssa, mutta raskausdiabeteksesta vastaavanlaisia tuloksia ei kuitenkaan ole aiemmin saatu.

Löydöksillä voisi olla vaikutuksia myös äidin ja lapsen myöhempään terveyteen.

Tutkimukseen osallistui lähes 300 naista, joilla oli korkea riski raskausdiabetekseen eli aiempi raskausdiabetes tai painoindeksi vähintään 30 kg/m2.

Heidät jaettiin vertailuryhmään sekä yksilöllistä ruokavalio-, liikunta- ja painonhallintaneuvontaa saaneeseen ryhmään. Jälkimmäiselle ryhmälle järjestettiin myös yksi ryhmätapaaminen ravitsemusterapeutin kanssa. Vertailuryhmä sai tavanomaisen raskaudenaikaisen neuvonnan.

Yksinkertainen ja yksilöity elämäntapaneuvonta vähensi raskausdiabeteksen riskiä 39 prosentilla korkean diabetesriskin naisilla.

Länsimaissa jopa 60 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista on ylipainoisia tai lihavia. Lihavuus altistaa raskauden aikaisille komplikaatioille kuten raskausdiabetekselle, joka puolestaan on merkittävä riskitekijä myöhemmän diabeteksen synnylle.

Raskausdiabetes ja äidin lihavuus altistavat myös syntyvän lapsen ylipainolle ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöille.

TIINA KUOSA