Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  02.05.2017

Yli- ja alipainoisuus yhteydessä migreeniriskiin

Tutkijat eivät pidä havaittuja riskejä kovin suurina, mutta ne kannattaa huomioida muiden riskitekijöiden rinnalla.

,

Sekä lihavuus että alipainoisuus voivat mahdollisesti suurentaa riskiä sairastua migreeniin, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Analyysi perustuu 290 000 potilaan tietoihin 12 tutkimuksesta.

Tulosten perusteella ylipainoiset ja lihavat sairastavat migreeniä 27 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Alipainoisista migreeniä potee puolestaan 17 prosenttia useampi kuin normaalipainoisista.

Tutkijat eivät pidä havaittuja riskejä kovin suurina, mutta ne ovat silti riittäviä, jotta ne kannattaa huomioida muiden riskitekijöiden rinnalla. Painoindeksin lisäksi myös osallistujien ikä ja sukupuoli vaikuttivat migreenin todennäköisyyteen. Migreenit olivat yleisempiä naisilla ja nuorilla potilailla.

Aineistosta ei voinut päätellä, miksi yli- ja alipaino altistaisivat migreeneille, mutta mahdollisesti yhteys selittyy esimerkiksi vähäisellä liikunnalla. Kohtauksille altistavat myös uni-valverytmin häiriöt, verensokerin alhaisuus ja stressitilan muutos, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM