Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  05.04.2016

Yöllinen verenpaine hyvä sydänriskien ennustaja

Yöllinen verenpaine voi tutkimusten mukaan kertoa monien sydänoireiden riskistä enemmän kuin tavanomainen päivällä mitattu verenpaine.

Olennaista on laskeeko verenpaine yöllä ja miten paljon, Hypertension-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Verenpaineen yölliset muutokset on aiemminkin yhdistetty sydänriskeihin, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys todettiin riippumatta siitä, millä tasolla potilaan verenpaine on vuorokausimittauksissa. Tutkimuksessa analysoitiin 17 000 verenpainepotilaan tietoja.

Normaalisti ihmisen verenpaine laskee 10–20 prosenttia unen aikana, mutta joillain tämä lasku jää vähäiseksi. Nyt julkaistujen tulosten perusteella heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitautioireisiin on noin kolmanneksen suurempi kuin potilaiden, joiden verenpaine laskee normaalisti.

Myös erittäin paljon putoava verenpaine liittyi hoitamattomien potilaiden sairastumisriskiin, mutta suurimmassa vaarassa olivat kuitenkin potilaat, joiden verenpaine nousi yön aikana.

Tulokset varmistavat yöllisen verenpaineen laskun merkityksen sydänriskien arvioimisessa ja osoittavat ilmiön olevan riippumaton päiväaikaisesta ja vuorokausiverenpaineesta.

Seuraavaksi olisikin selvitettävä voiko yöllisiin verenpainemuutoksiin vaikuttamalla myös ehkäistä sairastumisia. Ainakin yhden tutkimuksen perusteella se saattaisi onnistua ennen nukkumaanmenoa otettavalla verenpainelääkkeellä, mutta asiaa on tutkittava vielä lisää.

Korkea verenpaine aiheuttaa maailmassa vuosittain noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa ja se onkin maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysongelmia. Noin 2 miljoonan suomalaisaikuisen verenpaine on liian korkea. Korkea verenpaine altistaa muun muassa aivoverenkiertohäiriöille, sydän- ja verisuonitaudeille ja lukuisille muille sairauksille.

UUTISPALVELU DUODECIM