‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.06.2019

Vaikuttaako lääkevaihto hoitoon?

Onko sillä vaikutusta, jos esimerkiksi alkuperäislääkettä halvemman verenpainelääkkeen nimi vaihtuu kolmen kuukauden välein. Kaikissa apteekeissa ei ole aina samaa edullisempaa lääkettä kuin mitä olen saanut edellisillä kerroilla.

Kysymyksenne selventää hyvin lääkevaihtoa. Kun lääke vaihdetaan apteekissa, se vaihdetaan vaihtokelpoiseen rinnakkaisvalmisteeseen. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus, Fimea, määrittelee vaihtokelpoiset lääkkeet. Ne sisältävät yhtä paljon samaa lääkeainetta eli niillä on sama vaikutus. Vaihtokelpoisten lääkkeiden sisältämä apuainekoostumus voi vaihdella, mutta tämä ei vaikuta lääkkeen tehoon.

Lääkkeen vaihtaminen erinimiseen ei siis vaikuta hoitoon. Verenpaineen osalta teho on helppo havaita mittaamalla verenpaine. Jos arvot pysyvät tavoitteiden mukaisina, lääke toimii.

Lääkkeiden hinnat vaihtuvat kahden viikon välein, mikä saattaa vaikuttaa apteekin reseptilääkevalikoimiin. Lääketehtaat kilpailevat keskenään reseptilääkkeiden hinnoilla, mikä laskee lääkkeiden hintoja asiakkaiden eduksi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU