‹ Takaisin

  |  23.09.2014

Lämmin sää lisää kihtioireita

Kihtiä potevat oirehtivat etenkin kuumien ja kuivien päivien jälkeen, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Myös korkea ilmankosteus voi saada kihdin oireilemaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 630 kihtipotilaan tietoihin vuosilta 2003–2010, ja niiden perusteella kahden päivän lämmin jakso lisää kihtioireiden todennäköisyyttä noin 40 prosenttia verrattuna viileämpiin päiviin.

Ilmankosteus sekin saattoi vaikuttaa kihtiin, mutta yhteys oli hieman monimutkaisempi. Kihtioireet lisääntyivät sekä hyvin kuivina että hyvin kosteina päivinä. Eniten kihtipotilaat kuitenkin oireilivat kuumina ja kuivina päivinä.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteydet johtuvat, mutta nivelten nestetilavuuden vaihtelu voi olla yksi syy, tutkijat kirjoittavat.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM