Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  17.12.2018

Uusi järjestelmä parantaa lääketurvallisuutta entisestään

Helmikuussa 2019 otetaan käyttöön uusi, Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä, jolla parannetaan lääkkeiden jakeluketjun turvallisuutta entisestään.

,

Uuden järjestelmän myötä reseptilääkepakkauksiin tulee lääkkeen aitouden takaava turvamerkintä. Se varmistaa, että asiakkaat eivät saa väärennettyjä reseptilääkkeitä apteekista. Valmistaja laittaa lääketehtaalla resepti lääkepakkaukseen turvamerkinnät eli yksilöivän koodin ja peukaloinnin estävän mekanismin. Apteekit tarkistavat turvaominaisuudet siinä vaiheessa, kun toimittavat lääkkeet asiakkaille.

– Järjestelmän tavoitteena on ehkäistä lääkeväärennösten pääsy lääkkeiden lailliseen jakelukanavaan. Kun potilas ostaa lääkkeensä laillisesta apteekista tai verkko­apteekista, hän voi luottaa siihen, että lääke on aito, sanoo Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.

Lääkeväärennökset ovat uhka terveydelle ja kasvava ongelma Euroopassa. Valtaosa väärennetyistä lääkkeistä ostetaan laittomista verkkokaupoista tai ulkomailta laittomista apteekeista. Suomessa lääkeväärennöksiä on löydetty laillisesta jakelukanavasta tähän mennessä vain kahdesti, eivätkä ne ole päätyneet potilaalle.

Lähde: Lääketeollisuus ry
Kuva: Ingimage