‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.08.2023   |  MIKA WALLIN   |  INGIMAGE

Mikä avuksi heikkoon ruokahaluun?

Iäkäs lähisukulaiseni syö todella vähän. Onko mitään keinoa lisätä ruokahalua ja varmistaa riittävä ravinnonsaanti?

Vajaaravitsemus on valitettavan yleistä iäkkäillä ja se heikentää elämänlaatua ja terveyttä monin tavoin. Vajaaravitsemus ilmenee painonlaskuna, lihasmassan menetyksenä ja nesteen kertymisenä elimistöön. Sillä voi olla haitallista vaikutusta aivojen, keuhkojen, immuunijärjestelmän, lihasten, ruoansulatuskanavan, sydämen ja munuaisten toimintaan sekä haavojen paranemiseen. Hitaampia, useamman kuukauden jälkeen ilmeneviä haittoja ovat mielialan lasku, kognitiivisten toimintojen heikentyminen ja toistuvat tulehdukset.

Ruokahalua voi parantaa esimerkiksi ateriatyyppejä muuttamalla: useat pienet ateriat ja välipalat päivän mittaan voivat maistua paremmin kuin muutama suuri ateria. Kannattaa myös kokeilla helposti nieltäviä ja vähän pureskelua vaativia ruokia. Ruokavaliossa on hyvä olla vaihtelua, kokeilemalla eri makuja ruokahalu voi pysyä parempana. Myös raitis ilma ja liikunta parantavat ruokahalua, joten päivittäisestä ulkoilusta on hyvä pitää kiinni.

Jos edellä mainitut keinot eivät auta riittävästi, voi kokeilla apteekista saatavia kliinisiä täydennysravintovalmisteita. Ne sopivat päivittäiseen käyttöön täydentämään ruokavaliota ja osa jopa ainoaksi ravinnonlähteeksi.

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Voiko viikon D-​vitamiinit ottaa kerralla?

Antibiootti ruoan kanssa vai ilman?

Auttaisiko glukosamiini nivelkipuihin?

Apteekki

APTEEKKIHAKU