‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  03.07.2020   |  EIJA NOUSIAINEN

Auttaisiko glukosamiini nivelkipuihin?

Olen 55-vuotias nainen, ja minulla on todettu polvinivelrikko. Joudun käyttämään vaivaan paljon kipulääkkeitä, mutta en haluaisi syödä niitä niin paljon. Lääkäri suositteli glukosamiinivalmisteen käyttöä, olisikohan siitä mitään hyötyä?

Kysymykseen on hankala vastata. Kuulemme apteekissa usein, että lääkäri on kehottanut asiakasta kokeilemaan glukosamiinivalmisteita nivelrikon oireiden lievittämiseen, vaikka kyseessä ei ole virallinen hoitosuositus Suomessa.

Nivelrikon hoidon tavoitteena on kivun hallinta ja lieventäminen sekä toimintakyvyn ylläpito ja sen mahdollinen parantaminen. Taudin etenemistä estävää lääkehoitoa ei ole.

Hoitosuosituksen mukaan ensisijainen kipulääke on parasetamoli. Jos sen teho ei riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin, joita voidaan käyttää myös paikallisesti siveltävinä voiteina. Jos tulehduskipulääkkeistäkään ei ole apua, voidaan kokeilla keskushermoston kautta vaikuttavia voimakkaampia kipulääkkeitä. Polvinivelrikkoa voidaan hoitaa myös nivelen sisäisillä ruiskeilla.

Glukosamiini on sekä rustomatriksin että nivelnesteen normaali rakennusaine. Sen tehosta nivelrikon hoidossa ei toistaiseksi ole riittävää tutkimusnäyttöä. Uusimmissa tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä glukosamiinin hyödystä nivelkipujen hoidossa ainakin suun kautta annosteltuna. Apteekissakin kuulemme usein asiakkaiden hyötyneen glukosamiinin käytöstä.

Glukosamiinin mahdollinen vaikutus alkaa hitaasti, ja varsinkin kipua lievittävä vaikutus saattaa ilmetä vasta useiden viikkojen kuluttua käytön aloittamisesta. Toisaalta, jos oireet eivät lievity lainkaan 2–3 kuukauden hoidon jälkeen, kannattaa hoidon jatkamista arvioida uudelleen. Jos siis esimerkiksi varsinaisten kipulääkkeiden kuormaa on syystä tai toisesta tarpeen vähentää, on 2–3 kuukauden glukosamiinikuurilla mahdollista selvittää onko aineesta hyötyä.

Glukosamiinivalmisteita löytyy apteekeista sekä reseptillä että itsehoitopuolelta. Niiden käyttöön liittyy joitakin vasta-aiheita ja huomioitavia asioita. Kannattaa siis aina ennen glukosamiinivalmisteen käyttöönottoa keskustella lääkärin tai farmaseuttisen henkilökunnan kanssa tuotteen soveltuvuudesta itselle.

Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna

Lähetä kysymyksesi apteekkarille ->täältä

Apteekki

APTEEKKIHAKU