‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  09.04.2024   |  PETTERI HENRIKSSON   |  INGIMAGE

Mikä avuksi lääkepahoinvointiin?

"Minulla on kakkostyypin diabetes, johon lääkäri määräsi Metforem-lääkkeen. Siitä tulee todella huono ja etova olo. Miten pahoinvointia voisi estää? Olisiko matkapahoinvointilääkkeestä apua?"

Metforem-lääkkeenne sisältää metformiinia, jota suositellaan tyypin 2 diabeteksen ensisijaiseksi lääkkeeksi. Metformiinilla on monia hyviä puolia: Se on hyvin tehoava ja kohtuullisen edullinen lääke, jonka ominaisuudet tunnetaan hyvin, eikä sillä juurikaan ole merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Valitettavasti metformiinin harmittavan yleisenä haittavaikutuksena on vatsan ärsytys, joka voi oireilla vatsakipuna, ripulina, pahoinvointina tai oksenteluna. Koska haittavaikutuksia voi tulla erityisesti lääkehoitoa aloitettaessa, hoito suositellaankin aloitettavaksi pienellä annoksella, jota nostetaan vähitellen.

Vatsaa ärsyttävä lääke on aina syytä ottaa aterian yhteydessä. Annoksen pienentäminen voi vähentää pahoinvointia, mutta se on tehtävä lääkärin ohjeiden mukaan, jotta hoito ei vaarannu. Joissakin tapauksissa lääkevaihto toisen valmistajan metformiiniin on lievittänyt haittavaikutuksia, joten sitäkin voi apteekin opastuksella kokeilla.

Matkapahoinvointilääkkeet eivät auta tässä tilanteessa. Matkapahoinvointilääkkeet vaimentavat tasapainoon liittyviä sisäkorvan toimintoja ja ehkäisevät siten pahoinvointia ja oksentelua esimerkiksi keinuvassa laivassa. Lääkkeen aiheuttamaan ruoansulatuskanavan oireiluun niistä ei ole apua, eikä niitä tule käyttää muuhun kuin matkapahoinvointiin ilman lääkärin nimenomaista ohjetta.

Jos pahoinvointinne ei lievity kohtuullisen ajan kuluttua, teidän on neuvoteltava lääkärin kanssa, miten hoitoanne on mielekkäintä jatkaa. Tyypin 2 diabeteksen hoitoon löytyy myös muita lääkevaihtoja.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Voiko lääke etoa?

Mikä avuksi heikkoon ruokahaluun?

Miten lääkkeeseen saa erityiskorvattavuuden?

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU