‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  28.09.2023   |  PETTERI HENRIKSSON   |  INGIMAGE

Voiko lääke etoa?

"Olen toipilaana suurehkosta jalkaleikkauksesta vahvojen lääkkeiden turvin. Lääkkeet aiheuttavat minulle etovaa oloa ja ruokahaluttomuutta. Onko tämä normaalia?"

Leikkauksen jälkeisiä kipuja hoidetaan usein vahvoilla, keskushermoston kautta vaikuttavilla kipulääkkeillä. Ne tehoavat useimmiten hyvin tämän tyyppiseen kudosvauriokipuun, mutta niiden yleisenä haittavaikutuksena on pahoinvointi ja siihen liittyvä ruokahaluttomuus. Nämä ovat ikäviä haittavaikutuksia, koska puutteellinen ravitsemus saattaa osaltaan haitata leikkauksesta toipumista.

Haittavaikutukset saattavat lievittyä hoidon jatkuessa. Jos pahoinvointi on voimakasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai hoitopaikkaan.

Kokeilkaa syödä pienempiä aterioita useammin, se voi auttaa voimakkaimman ruokahaluttomuuden yli. Suosittelen myös kokeilemaan apteekista saatavia kliinisiä ravintovalmisteita. Ne ovat tarkoitettu ravitsemustilan tukemiseen, kun ravinnon saanti on syystä tai toisesta liian vähäistä. Vaihtoehtoja on monia, kysykää rohkeasti apua, neuvomme apteekissa mielellämme.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Lue lisää:

Voiko parasetamoli aiheuttaa riippuvuutta?

Voiko Primaspania käyttää jatkuvasti?

Haittaako, jos lääke unohtuu?

Apteekki

APTEEKKIHAKU