‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.03.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Haittaako, jos lääke unohtuu?

"Kuinka tärkeää on ottaa säännöllisesti verenpaine- ja kolesterolilääkkeet? Onko väliä, jos lääkkeiden ottoaika vaihtelee tai muutama päivä jää välistä?"

"On ymmärrettävää, että lääkkeen ottaminen välillä unohtuu. Verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden tarpeellisuus saattaa myös mietityttää niiden käyttäjää. Sekä kohonnut verenpaine että korkea kolesteroli ovat sairauksia, jotka eivät aiheuta akuutteja oireita.

Vuosien saatossa kuitenkin näiden sairauksien laiminlyönti lisää riskiä sydän- ja verensuonitapahtumiin, eli käytännössä lyhentää elinikää. Uskon, että haluatte lisätä terveiden elinvuosienne määrää ottamalla lääkkeenne säännöllisesti lääkärin ohjeistamalla tavalla. Lääkkeiden teho ja turvallisuus on tutkittu ja osoitettu hoidollisilla käyttöannoksilla, ei satunnaisilla annoksilla.

Lääkkeiden ottoajan olisi hyvä olla sama muutaman tunnin tarkkuudella. Ei myöskään ole suositeltavaa jättää päiviä välistä. Jos näin kuitenkin käy, lääke otetaan seuraavaan ottoaikaan, mutta ylimääräisiä annoksia ei oteta välistä jääneiden korvaamiseksi.

Toisinaan apteekissakin kuulemme kommentteja, että olisi hienompaa sinnitellä ilman lääkkeitä. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa! On ymmärrettävä ja hyväksyttävä, että esimerkiksi korkea kolesteroli ja verenpaine ovat sairauksia, jotka vaativat hoitoa – sekä lääkehoitoa että elämäntapahoitoa. Tärkein asia näiden sairauksien hoidossa on oikea asenne."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU