‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  17.07.2023   |  MIKA WALLIN

Voiko Primaspania käyttää jatkuvasti?

"Monet tuttavani syövät Primaspania. Sopiiko se säännölliseen päivittäiseen käyttöön kaikille?"

Primaspan sisältää asetyylisalisyylihappoa ja sitä käytetään aivoinfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden sekä sydäninfarktin ehkäisyyn. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin hoidossa lääkkeellä on nykyisissä hoitosuosituksissa keskeinen rooli ja sitä usein käytetään tämän sairauden hoidossa muiden lääkkeiden rinnalla.

Primaspania ja muita pieniannoksisia ”aspiriinivalmisteita” voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tästä huolimatta lääkkeen käyttöön tulisi aina olla lääkärin suositus, eikä sitä tulisi aloittaa omin päin. Apteekissa törmää usein virheelliseen käsitykseen, että kaikkien ikäihmisten tulisi käyttää tätä lääkettä ”varmuuden vuoksi”.

Turha asetyylisalisyylihapon käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia ilman lisääntyvää terveyshyötyä. Lisäksi lääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, minkä vuoksi apteekin ammattilaisen neuvonta on tärkeää lääkettä ostaessa.

Lyhyesti vielä vastauksena kysymykseen: aloitettu Primaspan-hoito on usein loppuelämän lääkitys. Lääkäri voi kuitenkin muuttaa aloitettua hoitoa toisenlaiseen. Omin päin ei kannata lopettaa lääkärin aloittamaa lääkitystä eikä myöskään omin päin aloittaa Primaspan-hoitoa.

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Haittaako, jos lääke unohtuu?

Voiko kahta tulehduskipulääkettä ottaa yhtä aikaa?

Miksi kaikista reseptilääkkeistä ei saa korvausta?

Apteekki

APTEEKKIHAKU