‹ Takaisin

  |  07.06.2022   |  TARU VANHALA

Etänä ei voi elää

Kahden vuoden etätyöjakson jälkeen tapasin ensimmäisen kerran kaikki työkaverini yhtä aikaa fyysisesti, kun uusi toimistomme avattiin maaliskuussa.

Ilmassa oli samaa innostunutta jännitystä kuin aikoinaan ensimmäisinä koulupäivinä. Kiltisti jonossa odotimme avaimia ja ryhmissä kiertelimme tutustumassa uusiin tiloihimme. Vitsit lensivät, ja lapsenomainen kikattelu raikasi. Jo yksi päivä havahdutti huomaamaan, mistä kaikesta etätyössä on jäänyt paitsi. Ihmisistä, naurusta, yhteislounaista, yksinkertaisesti normaalista elämästä.

Teams-maailmassa ei voi spontaanisti vetää työkaveria hihasta ja kysyä apua. Asia, jonka kasvokkain saa selvitettyä parissa minuutissa, vie etämaailmassa usein kymmenkertaisen ajan.

Ideat jalostuvat parhaiten, kun ajatuksia voi heitellä ilmaan ilman, että päällekkäiset puheet puuroutuvat mössöksi. Kommunikointi ei ole vain puhetta, vaan yhdistelmä ääntä, ilmeitä ja eleitä. Viimeiset kaksi vuotta ovat tehneet selväksi, että meitä ei ole luotu puhumaan tietokoneen ruudulle. Eikä istumaan yksin samojen seinien sisällä päivästä toiseen.

Pandemia on salakavalasti etäännyttänyt meidät normaalista elämästä. Aluksi ei saanut käydä missään, nyt ei enää tule lähdettyä mihinkään. Käsijarru on unohtunut päälle. Miksi mennä syömään ravintolaan, kun ruokalähetti tuo illallisen kätevästi kotiovelle?

Siksi, että ravintola-ateria kantikkaissa muovikipoissa ei ole sama asia kuin höyryävänä pöytään oikeilla lautasilla tarjoiltu annos. Kotisohvalla elämyksestä jää uupumaan myös muita tärkeitä elementtejä, kuten ravintolan sisustus, musiikki, tunnelma ja seura. Emme syö vain suullamme.

Vaikka pahin vaihde pandemiasta on (toivottavasti) jo takana, edelleen monet koulutukset, arkiset tapahtumat ja esimerkiksi taloyhtiön yhtiökokoukset järjestetään oletusarvoisesti verkossa.

Jos saisin itse päättää, en osallistuisi enää yhteenkään brainstorming-kokoukseen verkossa. Haluan elää ja käyttää kaikkia aistejani. Ja oikeasti nähdä ihmisiä. Nepalilaista ruokaa saatan kyllä vielä kotiovelle joskus tilata. 

Taru Vanhala

päätoimittaja

Julkaistu Terveydeksi! 2/2022