‹ Takaisin

  |  20.02.2023   |  BABA LYBECK

Introvertista esiintyjä?

On työpaikan tutustumispäivä. Uuden ohjelman toimitukseen on valittu tarkan seulan läpi toinen toistaan ulospäinsuuntautuneempia persoonallisuuksia... Istumme piirissä nuotion ympärillä ja jokainen saa vuorollaan kertoa jotain itsestään...

Istumme piirissä nuotion ympärillä ja jokainen saa vuorollaan kertoa jotain itsestään. Tarinat ovat ihania, itseironisia, hauskoja ja nokkelia, ja naurun remakat raikuvat metsässä. Minäkin nauran toisten mukana mutta mitä lähemmäksi vuoroni tulee, sitä enemmän kurkkuani kuristaa. Pulssini kiihtyy ja niskassa tuntuu nihkeä hiki. Ei ole mitään, mitä pelkäisin enemmän kuin porukan edessä esittäytymistä.

Veikkaan, että ne, jotka tietävät olevansa introvertteja, tunnistavat tunteen. Introvertti ei halua herättää porukassa huomiota eikä paasata omaa näkemystään muiden päälle. Introvertti vetäytyy mieluummin porukan ulkoreunalle kuuntelemaan ja tarkkailemaan ja toteuttaa annettuja tehtäviä tarkasti. Mikäli introvertti haluaa muutosta porukan toimintaan, hän syöttää näkemystään hiljaa kahden kesken keskustellen ja toivoo, että porukan äänekkäämmät lähtevät muutoksen ajureiksi.

Tuntuu siis lähes mahdottomalta, että introvertista voisi tulla hyvä esiintyjä. Tämä on kuitenkin täysin väärä käsitys. Yllättävän moni näyttelijä, muusikko tai TV-esiintyjä on todellisuudessa luonteeltaan introvertti. On lukuisia artisteja ja näyttelijöitä, jotka vain äärimmäisessä hätätapauksessa suostuvat haastateltavaksi ja silloinkin sanelevat tarkasti, mistä saa puhua ja mistä ei. Se vaikuttaa usein koppavuudelta, mutta on vain introvertin tapa suojautua.

Miksi introvertti sitten on loistava esiintyjä? Siksi, että uskaltautuessaan lavalle hän useimmiten ylittää itsensä, astuu epämukavuusalueelle ja voittaa pelkonsa, ja se jos jokin herättää yleisössä kiinnostusta. Saadessaan tarkan roolin ja tilan esittää asiansa ilman pelkoa siitä, että tulee suulaampien jyräämäksi, introvertti rauhoittuu ja keskittyy tavalla, joka herättää huomiota. Veikkaan myös, että introvertti valmistautuu esiintymiseensä ekstroverttiä tunnollisemmin ja onnistuu siksi valloittamaan yleisönsä sydämet.

Jos sinä olet introvertti ja kammoat minun laillani esittäytymistä porukassa, kehotan sinua silti miettimään tarkkaan, mikäli sinulle aukeaa mahdollisuus esiintyä. Puhe syntymäpäiväsankarille tai tiimiprojektin esitteleminen työpaikalla voi sinun esiintymisesi avulla nousta aivan uudelle tasolle. Saadessaan tilaa introvertti todennäköisesti myös loistaa.

Mitä sitten tapahtui, kun tuli minun vuoroni esittäytyä? Kakistin kurkustani nimeni ja kerroin, mitä olin aikaisemmin tehnyt työkseni. Ei vitsejä, ei naurun remakoita, eikä taputuksia. Jälkeenpäin nolotti, mutta pahin oli ohi. Ekstrovertit joukossamme veivät huomion, ja minä sain olla rauhassa. ­Minun paikkani esiintyä ei ollut nyt, vaan aivan muualla, ja se tuntui todella hyvältä.

Baba Lybeck on toimittaja, tuottaja, toimitusjohtaja ja himoliikkuja.

(nosto)

Yllättävän moni näyttelijä on introvertti.