‹ Takaisin

  |  13.04.2015

Sydänviikko kannustaa mittauksiin

Painon pudottaminen on vaikeaa, mutta palkinto onnistumisesta on arvokkaampi kuin missään muussa kilpailussa.

Sydänviikolla lanseerattuun Terveyden 3-otteluun kannattaa osallistua. Kolmiottelun päälajeina ovat verenpaineen, kolesterolin ja vyötärönympäryksen mittaaminen. Nämä keinot terveydentilan selvittämiseen ovat todella helppoja ja edullisia. Verenpainettaan tai kohonnutta kolesterolia ei oikein voi tuntea, joten mittaustulos saattaa yllättää. Vyötärönympärykseltä voi toki ummistaa silmänsä, mutta sen kasvu on kyllä havaittavissa ihan ilman mittanauhaakin.

Ulkonäön perusteella et kuitenkaan aina voi päätellä, oletko riskissä sairastua. Tunnen useammankin hoikan ja urheilullisen henkilön, jolla verenpaine on ollut koholla jo nelikymppisenä. Heillä verenpaineen kohoaminen ei ole johtunut elintavoista, vaan syynä ovat perinnölliset tekijät. Silloinkin lääkehoito tepsii, kunhan sen vain aloittaa. Sama pätee kolesteroliin. Se tuppaa kohoamaan iän mukana ja myös terveelliset elintavat omaavalla arvot voivat olla koholla.

Vyötärön kasvu kertoo yleensä vatsaonteloon kertyvän rasvan määrästä. Sillä on suora yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja tyypin 2 diabetekseen. Tiedän, että painon pudottaminen on haastavaa, mutta palkinto onnistumisesta on kuitenkin arvokkaampi kuin missään muussa kilpailussa.

Miksi joku sitten jättää mittaamatta nämä terveyttä kuvaavat arvot? Ehkä se liittyy keski-iän kriisiin. Lääkehoidon aloittaminen voi tuntua viimeiseltä niitiltä ihanan nuoruuden menettämisessä. Eräs lääkäri kerran sanoikin asiaa surkutelleelle neljävitoselle, että kuule, sinun takuuaikasi on päättynyt jo kymmenen vuotta sitten.

Kun takuuaika on päättynyt, on vastuu meillä itsellämme. Silloin kannattaa katsoa myös tulevaisuuteen. Itsestään huolehtineet, voivat jatkaa tätä elämän maratonia. Muut saavat tyytyä pikamatkoihin.

Lue lisää Sydänviikosta tästä.

Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto