‹ Takaisin

Henkilö  |  26.05.2017

Timo Parvela: “Kesällä en kirjoita edes vieraskirjaan”

Koko vuoden omassa rauhassaan työskennellyt kirjailija Timo Parvela hakeutuu kesäloman alkajaisiksi suurkaupungin hälyyn.

Tuleeko loma tarpeeseen?

Kolmen kuukauden kesäloma on välttämätön. Sitä on niin loppu toukokuussa, että kesällä en keksi mitään kirjoitettavaa edes vieraskirjoihin. Olen helpottunut, kun loma alkaa eikä tarvitse keksiä yhtään ainoaa nerokasta ajatusta.

Mikä kirjailijan työssä on niin kuluttavaa?

Raskainta on keksiminen – joka aamu alkaa tavallaan tyhjästä ja maailma pitää luoda uudelleen. Oletus on, että kirjailija työskentelee aina inspiraation vallassa ja hänellä on valtava mieli­kuvitus, ikään kuin päässä pörräisi jatkuvasti mieletön määrä ideoita. Erityisesti ideoiden etsiminen on sitä työtä.

Nuorempana koin työn lähinnä henkisenä, oli ihan sama millaisessa solmussa hommat hoiti. Nykyään on kiinnitettävä huomiota työasentoihin ja nukkumiseen. Kun tekee aivotyötä hiljaisuudessa, huomaa heti pienetkin muutokset vireystilassa.

Miten palaudut työstä?

Aikanaan innostuin kovasti kalastamisesta. Kun istuin itsekseni veneessä, tajusin, että se oli juuri sitä, mitä en kaipaa. Saan päivät pitkät olla yksin ajatusteni kanssa, joten minua ei rentouta, jos sama homma jatkuu eri paikassa.

Niinpä kun loma alkaa, lähden viimeistään seuraavana aamuna reissuun, yleensä johonkin suurkaupunkiin, jossa on paljon hälinää ja ihmisiä ja virikkeitä. Kaipaan totaalista ympäristön ja olotilan muutosta.

Vältteletkö kirjoja lomalla?

Dekkareita tulee luettua paljon kesällä. Se on maailman mukavinta puuhaa, kun kirjassa on hyvä juoni eikä tarvitse ajatella kauhean syvällisiä. Parasta on, kun löytää niin hyvän kirjailijan, ettei osaa kadehtia eikä keksi tapaa, jolla kirjan olisi voinut tehdä paremmin.

Miten työ sujuu loman jälkeen?

Ensimmäinen teksti on paluuta nuorempana koettuun kirjoittamisen riemuun. On niin paljon asiaa, että melkein pitää karsia. Kyllä sen näkee, että on ollut ihan muissa ajatuksissa, on ihan toisenlainen vire.

Poimi aivotutkija Minna Huotilaisen vinkit onnistuneeseen lomaan.

Teksti Jenni Juntunen
Kuva Roope Permanto

Julkaistu Terveydeksi 2/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU