‹ Takaisin

Ihonhoito  |  03.06.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Mistä suoja herkkänahkaiselle?

Sopivan aurinkovoiteen löytäminen on monelle herkkäihoiselle ja allergikolle vaikeaa. Asiantuntijan ohjeilla oikea tuote löytyy kaikille.

Aurinkovoidevalikoima on nykyään valtava. Tuotteet lupailevat hyvän suojan ohella kaunista rusketusta, miellyttävää koostumusta ja kesäistä tuoksua. Moni allerginen ja herkkäihoinen pettyy kuitenkin kerta toisensa jälkeen; tuotteen kokeilun jälkeen iho punottaa, kutiaa ja kirvelee.

- Sopivan aurinkovoiteen löytäminen on monelle herkkäihoiselle ja allergikolle hankala tehtävä, mutta tärkeää, koska vaatteilla ei saada riittävää suojaa kaikissa tilanteissa. Oikeilla ohjeilla kaikille löytyy kuitenkin se itselle sopiva vaihtoehto, vaikka sen etsiminen vaatiikin välillä salapoliisintyötä, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Kokeile erilaisia suoja-aineita

Aurinkovoiteet voivat sisältää joko kemiallisia eli orgaanisia tai fysikaalisia eli epäorgaanisia suoja-aineita tai näiden yhdistelmiä. Mikäli kemiallisia suoja-aineita sisältävä tuote aiheuttaa iho-oireita kannattaa kokeilla tuotetta, joka sisältää vain fysikaalisia suoja-aineita, sinkkioksidia ja titaanidioksidia. Allergisten reaktioiden taustalla voi kuitenkin olla UV-suoja-aineen sijaan yhtä hyvin voidepohjan jokin muu ainesosa, kuten hajusteet, säilöntäaineet tai emulgointiaineet.

Hakeudu testiin, jos epäilet allergiaa

Tyypillisiä aurinkovoiteen aiheuttamia allergisen reaktion oireita ovat ihon kutina ja punoitus. Myös turvotusta ja vesirakkuloita voi esiintyä. Jos herää epäilys aurinkovoiteen aiheuttamasta allergisesta reaktiosta, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Allergiaa kosmetiikan ainesosille voidaan tutkia epikutaani- eli lapputesteillä.

Kun allergiaa aiheuttava aine on tiedossa, voi allergioiden suhteen sopivia tuotteita hakea kosmetiikan Allergiaportaalista.

Kysy apua apteekista

Aurinkovoide voi myös ärsyttää herkkää ihoa, vaikka kyse ei olisikaan allergiasta. Esimerkiksi atooppinen tai ruusufinni-iho on herkkä reagoimaan monille kosmetiikkatuotteille. Tällöin aurinkosuojavoiteeksi kannattaa valita hajusteeton, alkoholiton ja herkälle iholle tarkoitettu tuote. Aurinkovoide tai UV-suojallinen päivävoide kannattaa myös muistaa pestä pois huolella illalla ja laittaa yöksi UV-suoja-aineeton tuote.

Kysy rohkeasti apua apteekista oikeanlaisen, juuri sinulle sopivan aurinkovoiteen löytämiseksi. Apteekista saat neuvoja myös jo syntyneiden ihoärsyksien lievittämiseen ja tietoa esimerkiksi aurinkovoiteen oikeasta käyttötavasta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU