‹ Takaisin

Terveys  |  23.09.2014

Maitorupi – mistä on kysymys?

Vauvan atooppista ihottumaa kutsutaan maitoruveksi.

Vauvan atooppista ihottumaa kutsutaan maitoruveksi, vaikka harvoin maito on yksin tai edes osaksi sen syy. Maitoallergiaa onvain parilla prosentilla potilaista. Erilaiset muut ruoka-allergiat voivatsen sijaan aiheuttaa tai pahentaa oireita. Etenkin silloin, jos vauvan atopia on laaja ja oireilee runsaasti, ruoka-allergiavoi olla taustalla.

Maitorupea on kahdenlaista: hilseilevää ja läiskäistä. Hilseilevän, taliköhnää muistuttavan ihottuman oireita ovat hilse päänahassa ja huonosti ilmaa saavien ihopoimujen punoitus. Tästä käytetään myös nimitystä seborrooinen maitorupi. Se häviää yleensä 6–24 kuukauden iässä. Joka toisella lapsella tauti jatkuu taiveihottumana.

Läiskäisessä maitoruvessa on visvaa vuotavia ihottumaläiskiä, joihin kudosnesteet jähmettyvät. Näin muodostuu rupia, joita on tavallisesti poskissa ja raajoissa, usein myös vartalolla.

Pahimmillaan läiskissä on jatkuva tai toistuva tulehdus, ja niiden alta paljastuu verta tihkuva haavapinta. Tämä tautimuotoalkaa usein kahden ensimmäisen ikävuoden aikana ja voi jatkua kouluikään asti.

Mitä enemmän on ihottumaa, sitä enemmän vauvaa pitää kylvetellä ja pestä. 15 minuutin kylvetyksen aikana veteen irtoavat ruvet, joissa on ihottumaa pahentavia bakteereita.

Ihottumakohdat voidellaan 1 % hydrokortisonivoiteella kerran päivässä. Varsinkin laajassa ihottumassa se on varminta tehdä aamulla, jottei lapsen kasvu mahdollisesti häiriinny voiteesta imeytyvän kortisonin takia.

Kylvettelyn ja pesun jälkeen käytetään perusvoidetta 1–2 kertaa päivässä. Kortisonia käytetään korkeintaan 2 viikkoa, ja sen jälkeen pidetään vähintään 10 päivän tauko. Ihoa vasten tulevien vaatteiden on hyvä olla sileäkuituisia.

Allergialla on merkitystä maitoruven ilmaantumisessa ja pahentumisessa noin 5–10 prosentilla tapauksista. Jos vauva saa ainoaksi ravinnokseen rintamaitoa yli 4–6 kuukautta, allergia- ja ihottumariski alkavat kasvaa.

Imettävän äidin ei pidä aloittaa allergiaruokavaliota omin päin. Lapsenkaan ruoasta ei tule jättää mitään pois pelkästään varmuuden vuoksi. Jos ruokavaliota muutetaan, sen pitää perustua asianmukaisiin tutkimuksiin lääkärin valvonnassa. Myös erityisen vakavat ihottumatapaukset pitää antaa lääkärin tutkittavaksi.

Maitohappobakteerien hyödystä atooppisen ihottuman hoidossa ja ehkäisyssä on melko vähän näyttöä, mutta niistä voi olla jonkin verran apua. Niiden käyttö kannattaa aloittaa jo raskauden aikana.

Lähde: Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela, www.terveyskirjasto.fi
Julkaistu Terveydeksi! 1/2011

Apteekki

APTEEKKIHAKU